Tema: Dröm

Att hålla ett tal om drömmar

 
 
Människor drömmer. Alla har visioner om framtiden, fantasier om andra världar eller föreställer oss hur samhället skulle kunna se annorlunda ut.
 

Politiska drömmar

Drömmen är en grundbult i politiska tal – det är genom att drömma om det som verkar omöjligt och kommunicera de drömmarna som politisk förändring blir möjlig. Från Martin Luther Kings berömda tal om ett USA utan rasism till Fatemeh Kavaris dröm om alla svenskars rätt att känna hopp finns drömmen där. Drömmar är därmed politiskt laddade som när Olof Palme föreställde sig en internationell solidaritet eller Ulf Kristersson ett inträde i Nato. Brinner du för något eller föreställer du dig hur något skulle kunna vara annorlunda? Hur skulle du berätta om det för andra? 
 

Personliga drömmar

Drömmar kan också handla om vad vi som individer vill uppnå, som när en idrottare drömmer om ett världsmästerskap eller studenten om att komma in på en viss utbildning. Hans Rosling visar hur 60-talets medelklass drömde om en tvättmaskin och 2010-talets medelklass om en semesterresa. Många unga drömmer om att i framtiden jobba med sin passion, få leva ett liv i trygghet eller uppnå sina mål. 
 
Men drömmar kan också vara den konkreta drömmen när vi sover. När Selma Lagerlöf – som första svensk författare – vann nobelpriset i litteratur 1909 så börjar hon sitt berömda tacktal med att hon somnar på tåget på väg till Stockholm och i drömmen träffar sin pappa som hjälper henne med talskrivandet genom att berätta om Lagerlöfs relation till svensk litteratur. Drömmen kan också förbytas i sin motsats – som när fredsaktivisten Sara Lidman år 1967 skildrade en mardröm där en aningslös svensk försöker stoppa en vietnamesisk självmordsbombare och därmed skakade om sin samtidspublik inför krigets fasor. Drömmar och mardrömmar sätter ord på våra förhoppningar och rädslor. 
 

Att använda sina drömmar

Vad är din dröm? Och på vad sätt kan den drömmen vara inspiration för andra? Vilken dröm skulle du skildra för att väcka känslor och engagemang? På vad sätt pekar din dröm ut något annat, bortom det vi nu ser?